Hoe bepaal je de scope van een app?

Ben je van plan om een eerste MVP te ontwikkelen of een bestaande app door te ontwikkelen? Maar wil je weten met welke features je live gaat?

In dit artikel geven we uitleg om tot de meest essentiële features te komen die waarde leveren voor je klanten. We identificeren de pijnpunten van je klanten, bepalen de prioriteiten voor je functionaliteiten, stellen doelen voor je volgende release en maken een duidelijke roadmap.

A mockup of Woolsocks

Maak je business model online

We leven in een wereld waar onze klanten constant online zijn. Klanten doen hun aankopen online, zijn geabbonneerd op diverse betaalde dienstverleningen en maken gebruik van diverse apps. Als bedrijf is een grote kans om hierop in te springen. Het zorgt namelijk voor een extra verdienmodel. Dit kan erg winstgevend zijn, zeker als je al een offline verdienmodel hebt dat je online kunt aanbieden.

Er is echter een grote fout die bedrijven maken. Bedrijven ontwikkelen features om er vervolgens achter te komen dat een feature helemaal niet gebruikt wordt. Wat nou als we functionaliteiten van tevoren kunnen valideren voordat we ze gaan ontwikkelen. Zodat we komen tot functionaliteiten die echt waarde toevoegen voor je klanten.

Blijf verder lezen als je wilt leren hoe.

A mockup of MyPrint and Viesus Cloud

Praat met je klanten

Klanten ervaren bepaalde pijnpunten in hun werk en in hun privé leven. Als we deze pijnpunten kunnen wegnemen kunnen we echt waarde bieden. Een goede eerste MVP (Minimum Viable Product) is als een dienstverlening genoeg van deze pijnpunten wegneemt dat klanten ervoor betalen.

Het identificeren van deze pijnpunten gaat vrij makkelijk door te praten met klanten. Vraag huidige of toekomstige klanten: Wat hun motiveert? Tegen welke obstakels ze aanlopen?

Maar vraag ook eens naar de dingen die hun leven makkelijker maakt. Zijn er dingen die hun leven nu al verrijkt? Concurrenten die waardevol voor hun zijn?

Door het stellen van deze vragen kom je erachter waar de kansen liggen voor je online dienstverlening.

De essentiële features voor je app bepalen?

Overweeg dan om een MVP roadmap workshop te doen met ons ervaren team van ontwikkelaars en designers. Tijdens een gratis call denken we graag met je mee over hoe we het best de workshop kunnen inrichten voor jouw business en dienstverlening.

De functionaliteiten bepalen

Wanneer je al deze informatie hebt, kun je brainstormen over mogelijke functies die die obstakels kunnen oplossen. Wat zijn de functionaliteiten die je kunt ontwikkelen om de pijnpunten van je klanten op te lossen?

Zelf vullen we altijd een value proposition canvas in van Strategyzer. In dit canvas denk je na over wat je dienstverlening moet doen om de pijnpunten van je klanten weg te nemen, of welke functies je kunt toevoegen om hun leven verder te verrijken.

Hieruit ontstaat een lijst met functionaliteiten die waarde toevoegen voor je klanten. Het is belangrijk om deze naderhand ook te valideren. Vraag daarom na het invullen van het canvas of het ook echt de features zijn die je klanten nodig hebben.

An image of a roadmap

Roadmap maken

Nu we de belangrijkste functionaliteiten hebben geïdentificeerd, kunnen we eerlijk zijn over de features die op dit moment de hoogste prioriteit hebben. Dit doen we door een duidelijk doel per fase te stellen en hier een deadline aan te koppelen. Probeer zo kritisch mogelijk te zijn. Hoe meer functies je toevoegt, hoe meer je moet investeren in tijd en geld.

Schrijf als eerste een deadline op voor je volgende lancering, met het doel wat je dan wil bereiken. Een voorbeeld van een doel is: “Ik wil dat 10 klanten mijn fotoservice gebruiken, een persoonlijke foto uploaden en ten minste één foto bestellen."

Vervolgens bepaal je welke features er nodig zijn om dit doel te behalen. Wij gebruiken altijd sticky's om hier alle functionaliteiten op te schrijven. Dit stelt ons in staat om makkelijk de functionaliteiten te verplaatsen.

Als het goed is, houd je een aantal features over die niet noodzakelijk zijn voor het behalen van het doel. Wat wij altijd doen is ook een doel en deadline voor een eventuele tweede of derde lancering definiëren. Hierdoor kun je de overige functionaliteiten ook nog verdelen over de volgende releases. Wees je er alleen wel van bewust dat na een eerste lancering deze functionaliteiten volledig kunnen veranderen door alle nieuwe inzichten die je krijgt.

In onze roadmap template kun je alle functionaliteiten verdelen over de verschillende doelen.

De scope is concreet

En voilà! We hebben onze klanten gevraagd naar hun grootste pijnpunten, vonden een oplossing om die pijnpunten weg te nemen, bepaalde de meest essentiële functionaliteiten voor een volgende versie en koppelde deze aan een doel en een deadline.

Deze basis zal je niet alleen uitdagen over wat te lanceren, maar het is ook een zeer goede basis om je ontwikkelingskosten te berekenen. Als je het dan aan meerdere agency's pitcht zul je veel scherpere offertes ontvangen.

Hier zijn nog een aantal relevante artikelen die je zullen challengen. 

Ons werk

Frank Energie

Woolsocks

Cases